Därför bör du skaffa en elbil

El är framtidens drivmedel och alltfler väljer att köra elbil eller elmoped. Det finns många fördelar med att köra på el. Du kan ladda fordonet hemma med en laddbox, det är bättre för miljön och dessutom billigare i längden.

De senaste åren har elbilarna snabbt blivit populära och trenden ser ut att hålla i sig. Många vill leva mer hållbart och byter därför ut den vanliga bilen mot en elbil eller elmoped. Det finns dock en del myter om att elbilar inte har kapacitet att köra längre sträckor samt att de är mycket dyrare. Utvecklingen av elbilar går i snabbt och idag kan många bilar köra över 40-50 mil på en laddning. Här kan du läsa mer om fördelarna med att skaffa elbil.

Ladda bilen hemma

Close,Up,Of,A,Electric,Car,Charger,With,Female,SilhouetteEn av de främsta fördelarna med elbilar och elmopeder är att du kan ladda dem hemma. Du slipper åka till bensinmacken stup i kvarten och betala hundratals kronor för drivmedel. Med en smart laddbox hemma kan du snabbt och smidigt ladda bilen. När du kommer hem sätter du bilen på laddning och för bara ett par tiotals kronor är bilen redo att köras igen. Terrawatt Charging är ett svenskt företag som erbjuder effektiva laddboxar för att ladda din elbil hemma. Utöver laddboxarna erbjuder de även laddstolpar, laddtjänster, betalningar och support i ett kostnadseffektivt paket. Med deras smarta laddboxar får du en bra översikt på hur mycket el som förbrukas till din elbil. Dessutom reducerar det brandrisken jämfört med att ladda elbilen via vanlig stickpropp. Det är viktigt att välja en laddbox efter ditt behov. Terrawatt Charging erbjuder följande modeller till hemma-laddningen:

  • Zaptec GO
  • GARO
  • Charge Amps

Bättre för miljön

Organic,,Responsibility,,Development.Bilar är inte miljövänliga, men vissa modeller påverkar miljön mindre än andra. Utsläpp från förbränningsmotorer är idag ett stort hot mot både klimat och människors hälsa. Därför är det mer hållbart att välja en bil med elmotor för att minimera vägtrafikens miljöpåverkan. Det är ingen som vet exakt hur mycket en elbil påverkar miljön, men det är säkerställt att elmotorer är betydligt energieffektivare än förbränningsmotorer samt att de inte avger några avgaser. Med tanke på att allt fler svenskar oroar sig för klimatförändringar kan det vara en god idé att byta till ett eldrivet fordon. Särskilt bra är det om du laddar din elbil med förnybar el.

Billigare körning

En vanlig missuppfattning är att elbilar är dyra och har höga driftskostnader. Det stämmer att elbilen ofta kostar mer än fossilbilar, men faktum är att det är billigare att köra en elbil än en bensin- eller dieseldriven bil. Driftskostnaderna samt servicekostnaderna är betydligt lägre vilket gör elbilen till ett billigt val på lång sikt. En elbil innebär även lägre skatt. Enligt Transportstyrelsen ska bilar som uppfyller särskilda miljökrav och som tas i trafik för första gången skattebefrias. Det innebär att du som bilägare inte behöver betala fordonskatt under de första fem åren. Syftet är att uppmuntra fler att välja bränsleeffektiva bilar eftersom det är bättre för miljön. Även importerade elbilar omfattas av skattereglerna.