Köp elbil och egen laddstation

Planerar du att köpa ny bil? Då kan det vara riktigt smart att satsa på en elbil. Du kommer att spara mycket pengar, särskilt om du också installerar egen laddstation.

Elbilsmarknaden växer snabbt i Sverige. Du behöver inte längre investera i en ny elbil, då begagnatmarknaden också ökar. Det finns många elbilar till ett riktigt bra pris att välja mellan. När du har elbil är det klokt att också installera en laddstation vid huset. Satsa på en helhetslösning som elbilsladdning hos efuel.se där både en smart app och installation ingår.

Ekonomiska fördelar med elbil

Det finns nästan bara fördelar med att köpa elbil. Särskilt om du tänker utifrån din privatekonomi. En elbil kan först upplevas som dyr. Inköpspriset är lite högre än en fossildriven bil, speciellt om du vill ha något rejälare. Ska du köra stadstrafik finns det riktigt billiga elbilar från både Renault och VW bland annat. Men oavsett bilinköp så kommer du att spara pengar på att köra elbil i länga loppet. Särskilt om du kör mycket. Det absolut billigast drivmedlet att köra på är el. Nästan gratis i jämförelse med bensin och diesel. På andra plats kommer diesel och sist bensinbil. Det finns också skatteförmåner som gör köpet än billigare. Skatteförmånerna är också en god anledning att köpa elbil idag och inte om fem år. Förmånerna är ett politiskt verktyg för att förmå privatpersoner och företag att av klimatskäl köra på el istället för fossila bränslen. Men de kommer inte finnas kvar i många år. När ”alla” köper elbil finns det inget skäl att ha kvar dem. De ekonomiska fördelarna är:

• Köra extremt billigt
• Skatteförmåner
• Begagnatmarknaden växer
• Elbilarna sjunker i pris

Egen laddstation

Visst går det att ha elbil utan egen laddare. Det finns lägenhetsinnehavare i Stockholm och Göteborgs innerstad som har elbil, men inte egen laddstolpe. Men det är besvärligt och kräver nästan att arbetsgivaren har elstolpar. Så gott som alla i villa och radhus investerar i egen laddstation. Det är smart att verkligen tänka över inköpet av laddstation och satsa på kvalitet. Har du ett fritidshus kan det vara klokt att även installera en laddstation där. Då är det inget problem att åka dit året om.

Regeringen har också gett Trafikverket i uppdrag att bygga ut nätverket med laddstationer. Inom kort kan du verkligen ta dig överallt. Även i Norrlands inland byggs det laddstationer. Möjligheten att köra elbil gäller inte längre bara stadsbor eller de som bor i Södra- och Mellansverige. En känd elbilsprofil är gamle skidskytten Björn Ferry och hans fru Heide Andersson som bor i Storuman och som kör Tesla. Den tekniska utvecklingen går mycket snabbt.

Klimatförändringar

För många är det en kombination av omsorg om klimatet och ekonomin som får dem att köpa elbil. I framtiden kommer de flesta att ha elbil. Det är enda möjligheten för att stoppa klimatförändringarna och minska på utsläppen. Bilismen och möjligheten att resa är en del av vår livsstil och vardag. Många köper hellre en elbil och kör egen bil med gott samvete, än åker kollektivt. Att elbilen är framtiden är ingen fråga: nyligen släppte VW sin första helt eldrivna minibuss Buzz, en efterträdare till Californa. Så nu kan du enkelt åka på semester med egen husbil.