Köpa cykel till våren?

Det är en riktigt kul nyhet att elcykeln vann utmärkningen som årets julklapp! Den är snygg och ett miljövänligt alternativ till bensindrivna fordon. Men i all denna yra så är det lätt att man glömmer det bästa alternativet för många: nämligen den vanliga, traditionella cykeln. I vissa fall kan det ju faktiskt finnas fördelar med att köpa en eldriven cykel, men överväg det klassiska alternativet. För hälsan, miljön – och plånboken.

Elcyklar i all ära, men när man tar sig en titt på vårens cyklar från Cykloteket är det nästan att man blir lite förälskad ändå. Fördelarna med elcyklarna kan anses vara många, men låt oss inte lura oss till att tro att elcykel nödvändigtvis är bättre än den traditionella cykeln. Är du bilägare och sitter mycket bakom ratten, gör du nog klokt i att investera i en schysst, klassisk trampcykel. Det vinner ju faktiskt fördelar både för plånboken och hälsan. Dessutom utlovas lagändringar som ska uppmuntra fler att ta cykeln.

Ett slag för cykeln

De är mer än hälften så dyra. De klassiska, urbana märkescyklarna utan eldrift, alltså. Och har du barn är alternativet givet. Statistiken talar sitt tydliga språk, barnen rör sig alldeles för lite. Man kan lätt tro att vi i den här lite hälsohysteriska tidsåldern cyklar mer än på 90-talet, men så är det inte alls. Tvärtom! Vi cyklar mycket kortare sträckor idag än för bara tjugo år sen. Att barnen rör på sig mindre är en direkt konsekvens av föräldrarnas mer stillasittande vanor, skriver Allehanda.se:

”Störst ansvar för barnens transportvanor har föräldrarna. Genom att vara en god förebild och själv cykla, samt att uppmuntra och göra det möjligt för barnet att cykla kan föräldrar hjälpa sina barn att få goda vanor och vardagsmotion.”

Och vadå, inte cykla i vinter? Det är ingen ursäkt, skriver GöteborgDirekt.se, där Trafikkontoret lockar med gratis vinterdäck.