När dragkroken lossnar

Normalt sett ska en välmonterad dragkrok inte släppa från bilen. Men i vissa fall kan det värsta hända och det blir som scenen med Kalle Anka och Musse Pigg med husvagnen. Vad ska man tänka på när dragkroken lossnar och finns det knep för att förhindra detta?

Det finns incidenter när en fabriksmonterad dragkrok faktiskt har givit upp och släppt det lass som det drog vid det angivna tillfället. Som du förstår har bilen och släpet separerats och dragit åt var sitt håll. Det är därför viktigt att en dragkrok monteras fast som berget, speciellt om du gör det själv. I annat fall måste du reklamera och anmäla händelsen. Ska du själv köpa dragkrok kan du med gott samvete göra det på Dragkrok365 där du hittar de bästa dragkrokarna oavsett stil och monteringssätt.

Många olyckor leder till skärpta regler

Tyvärr har flera vägar och bilister blivit utsatta för tråkiga incidenter när deras dragkrokar släppt eller varit felmonterade. Dessa incidenter har vidare lett till skärpta regler för personbilar med dragkrok. Bland annat var det förr inte nödvändigt att ha en extra ögla och wire i haken på husvagnen som extra säkerhetsanordning i de fall dragkroken inte lyckades göra jobbet. Detta gjorde givetvis att det inte blev någon plan B när något inträffade. Dock är det av stor vikt att också lasta rätt på släpet så att det blir en jämvikt.

husvagn på släpBesiktning vid egenmontering

Även om många dragkrokar kan monteras med egna händer så är det ändå bra om du beger dig till en bilverkstad eller köper en bilmodell med färdigmonterad dragkrok i de fall du faktiskt vet att du ska använda dig av den regelbundet. Detta ger dessutom maxat bilvärde vid försäljning vilket kan vara attraktivt.

Om du gör det själv bör du även besiktiga bilen. Det är också viktigt att veta att de nya reglerna som skärper säkerheten runt användningen av dragkrok, betonar vikten av att köpa dragkrokar som är anpassade efter säkerhetsaspekten och som har en viss märkning och följer en viss standard. Det är Transportstyrelsen som har koll på detta och standarden heter CE 94/20. Den har visserligen funnits med några år på marknaden nu. Om du köper en egen dragkrok kan det vara bra att vända sig till dem för att försäkra dig om att köpa en dragkrok som inte lossnar.