Steg för att ta körkort

Du behöver ta dig genom olika steg på vägen mot körkortet. För att få lov att ta körkort behöver du vara 18 år gammal men du får redan som 16-åring börja övningsköra.

Vill du ha ditt körkort direkt när du fyller 18 är det bra att lägga upp en plan för detta. Börja övningsköra så fort du kan och varva gärna genom att lära sig hos bilskola och köra privat. Det finns olika vägar att gå när du ska ta ditt körkort. Antingen övningskör du när du har tid och råd eller så väljer du att ta en intensivkurs. På intensivkurser kombineras körlektioner med teori under en kortare tid. Vanligast är mellan en och fyra veckor.

Stegen till körkort

  1. Körkortstillstånd är det första som krävs och för att få detta tillstånd så måste du uppfylla vissa specifika medicinska och personliga krav och det är Transportstyrelsen som avgör om du uppfyller dessa. De personliga kraven är du bedöms att följa trafikreglerna. När det kommer till de medicinska kraven så är det mest fokus på synen där du behöver en synskärpa på minst 0,5.
  2. Teoriutbildningen är ett måste. Genom teorin får du lära dig de olika trafikreglerna, hantera besvärliga situationer och mycket mera. Här kan du välja att ta din teoriutbildning genom trafikskolan och då får du även böckerna, annars kan du välja att läsa på egen hand och beställa studiematerialet själv.
  3. Övning ger färdighet och övningskörning är ett måste för att du ska lyckas med körkortet. Alla trafikskolorna har en undervisningsplan som beskriver utbildningen och hur du ska nå ditt mål.
  4. Riskutbildningen är nästa steg och den är indelad i två olika delar. Den första delen är om droger, riskfyllda beteenden och alkohol. Den andra delen handlar mer om säkerhet, körning vid speciella förhållanden och säkerhet.
  5. Upp till bevis, nu är det dags för körkortsprovet och även detta består av två olika delar: Körprov och teoriprov. För att få godkänt måste du ha 52 av 65 rätt på provet och du har 50 minuter på dig att göra detta prov. Efter att du gjort kunskapsprovet så får du direkt ett skriftligt besked om hur det har gått.
  6. Uppkörningen görs med en förarprövare som ska se om du har tillräckliga kunskaper inom områdena säkerhetskontroll, manövrering, miljö och sparsam körning, trafikregler samt trafiksäkerhet och beteende. Godkänd på allt? Grattis du har ditt körkort!